Ett projekt med fokus på kultur och hållbarhet
Sammanfattningsvis kan man säga att det var en fröjd att bygga detta hus med så klara idéer om att skapa något som skulle kunna ha stått där i hundra år redan. Men det var också förenat med utmaningar som fick lösas under arbetets gång.
Där har vi tillsammans med kunden fått diskutera oss fram till bra och hållbara lösningar som fungerat för båda parter. Ibland tvingas man tänka om, men det finns alltid en rad olika lösningar på varje problem. Med vilja, ambition och glädje landar man även ett så här stort projekt med toppresultat. Något som kunden själv säger sig skriva under.
Val av hållbara material under bygget
Materialvalen till huset har varit noga utvalda. Vi använder till exempel cellulosaisolering för att göra det mer miljövänligt samt att huset kan "andas" bättre. Vi tror på idén om ett hus med diffusionsöppen lösning, det vill säga ingen plast i väggar och tak.
Vi har valt att använda markskruv för detta bygge. Dels för att hålla nere kostnaderna, och dels att vi ville vara några av de första i Sverige som byggt ett större hus med denna typ av grund. Skruvarna är 120-180 cm långa och det gick åt närmare 100 st för detta bygge. Markskruv beskrivs som ett mer miljövänligt alternativ än betong.
Med lokalt tänk under hela processen
Vi har även haft det lokala tänket med oss. Där har Allmogesnickerier i Leksand fått uppdraget att leverera fina fönster och dörrar, handgjorda efter gammal förlaga. Hela huset inspireras av sekelskiftet och där spelade de 180 cm höga fönstren och parrdörrarna en viktig roll. Fönstren har spröjs både in- och utvändigt.
Takhöjden är 3 meter på nedervåningen, vilket också för tankarna tillbaka till sekelskiftet. Känslan är herrgårdslik.
Taklister, golvsocklar och fönsterbänkar är tillverkade i gediget trä av Veckebo såg. Även dom efter gammal förlaga.
Och för att ytterligare skapa en anrik känsla redan från början har begagnade innerpardörrar från sekelskiftet införskaffats och monterats på nedervåningen. Kanske första gången man ser en pardörr till ett badrum!
Bygget av kök samt öppen spis
Köket kommer från Ikea och har lackerats om i kulören 0486 Silke från Jotun. bänkskivan i marmor kommer från stenskivor.se.
Den enorma öppna spisen murades av den skickliga dalkarlen Mikael Wigander (Viggen). Med dess centrala placering kan man se brasan ifrån nästan hela nedervåningen.
Val av uppvärming av fastigheten
Vattenburen golvvärme på hela nedervåningen valdes för att kunna ha en mer lättmöblerad och trivsam miljö, även när det är som kallast. Bergvärme används som värmekälla, något som minskar eluppvärmningen med upp mot 80 procent.
Huset landar på ca 280 kvm inkluderat den generösa tillbyggnaden på 40 kvm som ska bli master bedroom. Tillbyggnaden kommer att genomföras i ett senare skede.
Uppbyggnad av tak samt val av takmaterial
Valet av takbeklädnad var enkelt, tvåkupigt lertegel. Det är hållbart ur miljösynpunkt och passar huset perfekt. Den ursprungliga planen med vanligt sadeltak kom att bytas mot ett brutet mansardtak. Även det bidrog till ett maffigare intryck.
Knutbrädorna är också något utöver det vanliga. 47 cm breda och 7 cm tjocka, ramar de in huset på ett vackert sätt. Dessa är beställda från lokalt sågverk. Generellt kan man säga att det var viktigt att hela tiden jobba med stora dimensioner på detaljer för att dom inte ska försvinna på ett så stort hus.
Belysning
Lyktorna på fasaden kommer från kulturbelysning.se, och dess förlagor hittar man på ett museum i Paris. Lykthusen av koppar gör sig bra mot den faluröda fasaden.